Vi forlader vores overnatningssted i Carlisle (A) om morgenen.
Vi gør et lille stop ved Gretna Green (B). Stedet benytter 1.500 udenlandske (fomentlig mest engelske) par til at blive gift i Skotland. Det er nemlig ikke tilladt i England at blive gift før begge er 18 år gamle – i Skotland skal de blot være 16 år.
Herefter fortsætter vi til det lille nye destilleri i lavlandet, Annandale Distillery (C), hvor vi har bestilt en tur kl. 11.00.
Fakta om Annandale Distillery:
- Johnnie Walker købte Annandale destilleriet i 1893 og lukkede det endegyldigt i 1918.
- Stedet blev købt af et ægteparret David Thomson og Terese Church i 2008. I 2010 ansatte man Malcolm Rennie fra Kilchoman som Distillery Manager.
- Det har kostet omkring 100 mill. kr. at restaurere det gamle destilleri.
- Næsten 100 år efter lukningen, åbnedes det nye Annandale destilleri. Faktisk er intet destilleri, der har været lukket så længe, nogensinde blevet genåbnet. Det sydligste skotske destilleri begyndte at destillere i 2014.
- Deres mill har du fået fra Caperdonich, som lukkede i 2002.
- Den første tønde fra 2014 er sat til salg til 1 million £. Det er dog nok tvivlsomt, om den bliver solgt, men reklamen/omtalen er allerede sikret.
- De har sat hele 2014-produktionen til salg, for blot £100.000, og det er en lidt mere fair pris, idet der er tale om 74 fade.
- Man fremstiller non-peated whisky og en peated udgave på 45 ppm. Indtil videre benytter man kun bourbon-fade.
- Man holder fri om søndagen, og håber i øvrigt at nå op på at fylde 44 tønder om ugen.
- Flemming undersøger i øvrigt om gruppen kan få lov til at købe en tønde peated, hvilket vil være interessant, da der ikke laves mange peatede whiskies i lavlandet!
Efter dette besøg fortsætter vi til en uafhængig aftapper, Creative Whisky (D) ved David Stirk. David er dog i New York, så vi må klare os med hans nyansatte lærling, Poul.
Fakta om Creative Whisky:
- David Stirk startede firmaet i 2005.
- Udgiver serierne “Exclusive Malts” (8-40 år gamle og Cask Strength), “Exclusive Casks” (Single Cask, Cask Strength pg afsluttet 3 måneder i anden tøndesort) og “Exclusive Range” (yngre whisky på 8-16 år og flasket ved 45 eller 45,8%).
- For blot få år siden købte man 40-50 tønder om året – i dag er antallet nærmere 14-15 tønder. Man har derfor blandt andet slået sig på gin og rom.
Poul var orienteret af David om vores mange destilleribesøg, så han valgte at droppe snakken og gå direkte til smagningen af udvalgte fade på lageret 😉
Vi smagte først en gin lagret kortvarigt på et whiskyfad – den lignede whisky og smagte som gin. Det faldt ikke rigtig i min smag.
Vi får lov at smage en række virkelig dejlige whiskies fra tønderne på minimun 51% fadstyrke, så humøret er virkelig støt stigende. Poul fortæller, at en grain-whisky får 90-95% af smagen fra tønden – for maltwhisky er det formentlig 60-70%.
Den absolutte favorit er en 19 års Arran på 51,2%. Det er vist ikke mange, som har haft lejlighed til at smage så gammel Arran i betragtning af, at destilleriet kun lige er 19 år gammel 😉
Humøret har aldrig været højere (og mere højlydt) i bussen, da vi fortsætter mod Edinburgh (E). Vi hører blandt andet Wolfstone og Creadence Clearwater Revival for fuld udblæsning via Dines’ transportable B&O-højttaler.
I Edinburgh vi bor på Crowne Plaza The Roxburghe Hotel. Det ligger i centrum , så der er i princippet handlemuligheder nok – desværre har vi brugt alt vores vægt.
Vi spiser aftensmad på en italiensk restaurant, hvor årets Champion League-finale kører under middagen. Humøret falder, da Barcelona bringer sig foran anden gang imod italienske Juventus.
Søndag d. 7. juni formiddag er der (efter at have købt den sidste whisky på turen) transfer til lufthavnen fra hotellet.
Med en minutiøs fordeling af vægten på tre kufferter og to stk. håndbagage aflevere vi tre kufferter på ialt 59,9 kg. Vu har betalt for 60 kg, så det er rimelig godt ramt 😉
Vi flyver til Kastrup (Norwegian DY3503 14:10 – 16:55) og videre med tog til Fredericia.
I toget synes Benny lige vi skal slutte turen med en dejlig røget Bunnahabhain. I toget sidder vi ved siden af et par, som netop har været på kombineret vandre- og whiskytur i Skotland. De anbefaler Vagabond Tours, hvis vi skulle få samme lyster en gang.
Smagt dag 7
- Bruichladdich, Islay Barley, 50%
- Bowmore Enigma, 12 YO, 40%
- Annandale Distillery , New make, 63,5%, non-peated
- Annandale Distillery , New make, 63,5%, peated
- Glenmorangie Sonnalta PX, 46%
- Linkwood 2009 og tre uger på frisk bourbon-fad, ca. 60%, direkte fra tønden
- Cambus 1988, grain-whisky, lukket destilleri, direkte fra tønden
- Bunnahabhain 1989, batch 5771, direkte fra tønden
- Arran 19 år, 1996, 51,2%, Sherry-fad, direkte fra tønden
- Caol Ila, 2008, 6 år, direkte fra tønden
- Ledaig 2005, 10 år, direkte fra tønden
- Islay Mist, 17 YO, Blended, 40%
- Caol Ila, Cadenhead, 30 YO, 56,2%
Smagt dag 8
- Bunnahabhain Cruach-Mhona, Batch 9, 50%
Årets høst
Årets høst er hård at slæbe hjem.
Smagsoversigt for WWW Skotland 2015
I alt har ugen budt på smagning af ikke mindre end 76 forskellige whiskies, samt nogle gin og lidt new spirit – og standarden af de runddelte smagsprøver i bussen er endnu en gang steget 🙂
- Annandale Distillery , New make, 63,5%, non-peated
- Annandale Distillery , New make, 63,5%, peated
- Ardbeg Auriveres, Gold Edition, 49,9%
- Ardbeg Perpetuum, Committee Edition, 49,2%
- Ardbeg Ugeadail, 54,2%
- Arran 10 YO, 46%
- Arran 18 YO, 46%
- Arran 19 år, 1996, 51,2%, Sherry-fad, direkte fra tønden
- Arran Bourbon Cask, Cask strength, 53,5%, 15 YO
- Arran Cask Finish, Amarone, 50%, ca. 10 år
- Arran Cask Finish, Port, 50%
- Arran Cask Finish, Sauternes, 50%
- Arran Machrie Moor, peat, Cask Strength, 58%
- Arran private Cask, Glasgow’s Whisky Club, 54,7%, 13 YO
- Arran Sherry Cask, Cask Strength, 57,1%, 16 YO
- Balvenie 12 YO, Single Barrel, Cask 12748, 47,8%
- Balvenie 12 YO, Single Barrel, Cask 4625, 47,8%
- Balvenie 25 YO, Single Barrel, 1978, Cask 6158, 46,9%
- Balvenie Triple Cask, 25 YO, 40%
- Bowmore 12 YO, 40%
- Bowmore 18 YO, 43%
- Bowmore 2000, 16 YO, 57,5%, direkte fra tønden, 70£
- Bowmore Black Rock, 43%
- Bowmore Darkest, 15YO, 43%
- Bowmore Enigma, 12 YO, 40%
- Bowmore White Sands, 17 YO, 40%
- Bowmore, 1998, Perez Oloroso Sherry Cask, 55-57%, direkte fra tønden
- Bowmore, 1999, Jim Beam First fill bourbon tønde, 16 YO, 55-56%, direkte fra tønden
- Bruichladdich Cuvee 382, 46%
- Bruichladdich Scottish Barley, 50%
- Bruichladdich, Islay Barley, 3 ppm, 50%
- Bunnahabhain 12 YO, 46,3% (80-85% Bourbon, resten Sherry)
- Bunnahabhain 1989, batch 5771, direkte fra tønden
- Bunnahabhain Cruach-Mhona, Batch 9, 50%
- Bunnahabhain Rubha A’ Mhail, 11 YO, Feis Ile 2015, 57,4%
- Bunnahabhain Toiteach, 46%, (10 ppm)
- Cadenhead Mortlach 11 YO, Small Batch, 57,3%
- Cambus 1988, grain-whisky, lukket destilleri, direkte fra tønden
- Caol Ila, Cadenhead, 30 YO, 56,2%
- Caol Ila, 2008, 6 år, direkte fra tønden
- Craigellachie, 2001, Jack Wieber, 13 YO, 51,2%
- Glen Ord 1997, Cast Strength Collection, 17 YO, 61,6%
- Glendronach, 1990-2011, 20 YO, 50,1%, PX
- Glenlivet 1996, 18 YO, Bourbon Cask, 54,1%, direkte fra tønden, 80£
- Glenmorangie 10 YO, 40%
- Glenmorangie Dornoch, 43%
- Glenmorangie Duthac Legends, 43%
- Glenmorangie Lasanta, 46%
- Glenmorangie Sonnalta PX, 46%
- Highland Park 1988, 27 YO, Bourbon og Sherry Cask 52,6%, direkte fra tønden, 130£
- Islay Mist, 17 YO, Blended, 40%
- Kilkerran Work In Progress 7, Sherry, 46%
- Lagavulin 1991, Feis Ile 2015, 59,9%
- Lagavulin 2008, 7 YO, 59,9%, direkte fra tønden, 65£
- Laphroaig 10 YO Cask Strength, Batch 7, 56,3%
- Laphroaig 13 YO, 56,8%, Feis Ilse 2015, 200 bottles, Exclusively for Loch Fyne Whiskies
- Laphroaig 15 YO, FOL-udgave i anledning af 200 års, 43%
- Laphroaig 18 YO, 48%
- Laphroaig Cairdeas 2015, 51,5%
- Ledaig 2005, 10 år, direkte fra tønden
- Linkwood 2009 og tre uger på frisk bourbon-fad, ca. 60%, direkte fra tønden
- Littlemill 1992, 23 YO, 55,4%, direkte fra tønden, 100£
- Longrow 18 YO, 46%
- Longrow Red 12, refill bourbon og finish på Pinot Noir, Prerelease, 52%
- Longrow, 18 YO, 46%
- Octomore, 6.3, 258 ppm, 64%
- Octomore, 7.2, 208 ppm, 58,5%
- One, 40%, Blended (70% malt), Lakes Distillers
- Port Charlotte Heavely Peated, 46%, 40 ppm
- Port Charlotte Islay Barley, 6 YO, 50%, 40 ppm
- Springbank 12 YO, CS, 53,2% limited edition
- Springbank 18 YO, 46%
- Springbank Organic, Sherry, Prelease, 50%
- Talisker 10 YO, 45,8%
- Tallisker 18 YO, 45,8%
- The Glenrothes, Select Reserve, 43%