Lagg og Arran (14/9-20)

I dag skal vi besøge begge Arrans destillerier. Først Lagg Distillery hvor vi også spiser frokost.

Fakta om Lagg Distillery:

  • På grund af efterspørgslen på peated Arran har den i dag 86 årige Arran-ejer valgt at bygge endnu en destilleri med kun peated whisky, the Lagg Distillery. Man startede byggeriet i 2017.
  • Det startede produktionen d. 19. marts 2019 kl. 14:35.
  • Visitor-centeret åbnede første gang d. 12. juni 2019.
  • Mens Arran destilleriet ligger helt oppe nordpå på øen ligger Lagg stik modsat i Kilmory.
  • I perioden 2019-2029 sælger man 700 tønder til privatpersoner.

Dernæst Arran Distillery. Begge steder får vi rundvisning og smagning.

Fakta om Isle of Lochranza Distillery:

  • Grundlagt i 1993. Produktionen startede d. 17. august 1995. Den blev dog forsinket et halvt år pga. et ynglende ørnepar, som skulle have fred.
  • Total kapacitet er 750.000 liter spiritus. Produktionen er på få år steget fra 200.000 til til 600.00 flasker årligt.
  • 1998 udgives første Arran, en 3 års.
  • 2006 udgiver Arran første 10 års.
  • 2012-2014 udgives serien Devil’s Punch Bowl chapter 1-3. Til denne serie er brugt nogle af de ældste tønder Arran.
  • 2015 udgives første 18 års (9.000 flasker).
  • Årligt besøges det virkelig smukt belligende destilleri af 60.000 gæster.
  • Ca. 10% af produktionen er peatet 20 ppm og andre ca. 5% er kraftigt peatet på 50 ppm.
  • Pudsigt nok er deres peatede Arran Machrie Moor blevet utrolig populær, og de to første udgaver er da også udsolgt de fleste steder. Det tegner godt for vores peatede sherry-fad fra 2012 😉
  • Standard-udgivelserne består af The Arran Malt Original (NAS), 10 år, 12 år Cask Strength, 14 år, Robert Burns Malt og endelig deres 18 og 21 års.
  • Med bygningen af Lagg ændrede man navnet på Arran til Lochranza Distillery, mens de tilsammen kaldes Isle of Arran Destillers.
  • I 2019 ændrede Arran design på hovedparten af deres OB-flakser. Ørnene er dog forblevet en del at deres design.

Destilleriet ligger rigtig idyllisk og er lækkert indrettet. I forhold til i 2012, hvor vi besøgte Arran første gang, har de virkelig har fået styr på deres varer. Der er rigtig mange fristelser i form af tøndestyrke-udgaver og ældre flasker – destilleriet kan fejre 25 års jubilæum i 2020!

Om aftenen spiser vi på The Douglas Hotel.