Glen Scotia, Springbank (18/9-20)

Kl. 08:00 forlader vi Bowmore og kører til Port Ellen og sejler til Kennacraig kl. 09:45 med ankomst kl. 11:55.

Vi fortsætter til Campbeltown, hvor vi starter med at spise frokost på Ardshiel Hotel, hvorefter vi bliver indkvarteret på henholdsvis Ardshiel Hotel og Seafield Annex.

Efterfølgende går vi op til Glen Scotia og får dagens første destilleribesøg med rundvisning og Warehouse Tasting (inkluderer 5 dramme fra sample tønder fra deres warehouse).

Fakta om Glen Scotia Distillery

  • Grundlagt i 1832 i Campeltown.
  • Et af Skotlands mindste med en kapacitet på 600.000 liter sprit om året og en årlig produktion på 500.000 liter. Det drives af kun 9 mand.
  • Slogan: “WHISKY FROM THE WHISKIEST PLACE IN THE WORLD”.
  • Campeltown aka. tidligere whiskyhovedstad. I 1800-tallet var 21 af Skotlands 129 destillerier placeret i den lille by.
  • Loch Lomond Group købte Glen Scotia i 2014, hvor man siden har investeret solidt. Man har for nylig redesignet flaskerne, så deres grund-setup består afdisse fem:
    • Double Cask – 46% ABV
    • 15 Year Old – 46% ABV
    • Victoriana – 51.5% ABV
    • 18 Year Old – 46% ABV
    • 25 Year Old – 48.8% ABV

Campbeltown var engang Skotlands whiskyhovedstad med mere end 30 legale destillerier hen mod slutningen af 1800-tallet. Men ligesom mange andre destillerier måtte Glengyle overgive sig på grund af de katastrofale økonomiske forhold i kølvandet på 1. verdenskrig. Spiritusforbuddet i USA bidrog til en forværring af krisen, og i 1934 var der kun to destillerier tilbage i Campbeltown; Glen Scotia og Springbank.


Om aftenen står den på Tasting Room Dinner hos Springbanks.

Fakta om Springbank

  • Grundlagt i 1828. Kapaciteten på 750.000 liter spiritus.
  • Lukket fra 1926-1933 og igen 1979-1987/89.
  • Købte i 1972 den uafhængige aftapper Cadenhead.
  • 1 liter Springbank kræver ca. 100 liter vand i den samlede fremstillingsproces.
  • Springbank er sammen med Glenfarclas de eneste destillerier, som opvarmer deres stills med “åben ild”. Det skulle give en mere koncentreret smag!
  • 1973 destilleres Longrow første gang som et eksperiment med at vise, at man kan lave “Islay style whisky” på fastlandet.
  • 1985 udgives 10 års Longrow.
  • 1997 destilleres Hazelburn første gang.
  • 1998 frigives Springbank 12 år.
  • 2002 frigives første udgave af Wood Expression-serien.
  • 2005 udgives første udgave af Springbank 21 år og Hazelburn (8 år).
  • 2006 udgives første Springbank 25 år.
  • 2008 udgives Springbank 18 år, CV og 7 års Gaja Barolo-finish.
  • 2009 udgives Springbank Vintage 2001 samt Hazelburn 12 år.
  • 2010 udgives Springbank 12 år Cask Strength, Longrow 10 år Cask Strength og Hazelburn CV.
  • 2011 udgives Longrow 18 år og Hazelburn 8 år Sauternes.
  • 2012 udgives Springbank Rundlets & Kilderkins og Longrow Red.
  • 2014 udgives Springbank 9 år Gaja Barolo samt Longrow og Hazelburn Rundlets & Kilderkins.
  • Rundlets og Kilderkins er små træfade med en kapacitet på 68-80 liter, der i gamle dage blev solgt direkte til den lokale adel i Campbeltown. Fadenes størrelse sikrer at der er mere konktakt mellem whisky og eg under lagringen. Modningen accelererer, så f.eks. den 10 år gamle Hazelburn fornemmes ældre, end den reelt er! Yderligere er englenes andel også mindre, da whiskyen jo typisk lagres i kortere tid. De små egetræsfade kaldes i øvrigt også for Quarter Casks – som i Laphroaig Quater Casks, der efter min mening er fremragende.
  • Springbanks “mill” er fra 1940’erne, og det kniber med at få reservedele. Problemet er, at producenten forlængst er stoppet, da produkterne var ”for gode” og sjældent gik i stykker.
  • På Springbank er man meget udfordret på at skaffe tønder nok, selvom man kun producerer ca. 200.000 flasker om året. 50% af alle tønder er bourbon-fade, 30% sherry-fade og de sidste 20% er alle mulige andre fadtyper – de tager alt, hvad de kan skaffe: portvinsfade, Pinot Noir-fade, Chardonnay-fade, Madeira-fade etc.
  • På Springbank (og på Cadenhead’s) bryder man sig ikke om begrebet “Wood-finish”, da de som minimum lagrer den enkelte whisky minimum tre år på hver fadtype. Det bliver så i stedet kaldt som “double” eller “triple matured”.

Hazelburn er uden røg (malten tørres med varm luft i 30 timer), Springbank er let røget (6 timers røget luft og 30 timers varm luft), og Longrow er røget (48 timer med røget luft). 80% af produceret mængde whisky er Springbank og de to andre bidrager med hver 10%.