Bowmore, Ardnahoe, Bunnahabhain (17/9-20)

Efter morgenmaden venter der en ganske særlig tur og smagning på Bowmore Distillery: Vaults Secrets Tour & Tasting.

Fakta om Bowmore Distillery:

  • Grundlagt i 1779 og ejet af japanske Suntory. Kapacitet på 2 mill. liter spiritus. Det ældste destilleri på Islay. De har lavet whisky i omkring 240 år!
  • I 1993 (og i 1994 og 1995) udgives den legendariske Black Bowmore til ca. 100 £ flasken. I dag kan de ikke skaffes til det ti-dobbelte.
  • Benytter malt med ppm på 25-35.
  • Bowmore udgiver en lang række flasker med aldersangivelse, en række sjældne og meget dyre flasker samt en række travel-exclusives.
  • I 2016 lanceres Bowmore Vault Edition No.1 Islay Single Malt, den første i Vault Edition-serie, som hylder Atlanterhavet og tilbyder maritime noter som havsalt og tang kombineret med aromaer af frugt, tørv og sødme. Den er i øvrigt på 51,1%.

Bowmore-smagningen Vaults Secret’s Tour begynder med en sample på deres limited Vaults Edition, der serveres i dit helt eget Bowmore-glas. Der sluttes af med et besøg i det eksklusive Vaults Secrets Tasting Room, hvor vi vil nyde en meget speciel smagsprøve. Touren tager 2,5 timer og inkluderer en 100 ml-sample til at tage med hjem.

Frokosten spiser vi på Ardnahoe Distillery inden vi kaster os over en ny og spændende rundvisning og efterfølgende får vi et par drams.

Fakta om Ardnahoe Distillery

  • Ardnahoe er navngivet efter, hvor det ligger. Det er aktuelt det niende aktive destilleri på Islay og er det første siden Kilchoman åbnede i 2005.
  • Det ligger på den nordøstlige kyst imellem Caol Ila og Bunnahabhain.
  • Chefen Stewart Laing har arbejdet på Bruichladdich i 50 år, så han ved alt om Islay whisky. Målet med Ardnahoe er klassisk peated Islay whisky modnet på ex-bourbon og ex-sherry casks.
  • Jim McEwan trådte ud af sin pension for at blive Master Destiller her.
  • Destilleriet har givet øen 30 arbejdspladser og man håber på 20.000 årlig besøgende.
  • Folk må tro på projektet, da der er forudbestilt 400 tønder til private.
  • Det åbnede i april 2019.

Sidst på eftermiddagen når vi frem til Bunnahabhain, hvor programmet står på rundvisning og Maturation Tasting.

Fakta om Bunnahabhain Distillery:

  • Grundlagt i 1881. Bunnahabhain er den mindst røgede og den letteste af Islay-whiskyerne og i øvrigt min første rigtige yndlingswhisky. Deres stills er pænt store men fyldes kun til 47% for at give destillatet mere kobberkontakt, for at opnå den lettere whisky.
  • Har en kapacitet på 2,7 millioner liter spiritus.
  • For få år siden ændrede man strategi og gik helt bort fra koldfiltrering, og hævede som en konsekvens deraf alle produkter til minimum 46% (standarden er nu 46,3%) – så undgår man som udgangspunkt, at de bliver slørede, når de køles ned eller fortyndes for meget hos forbrugeren.
  • “Bunna” er ejet af Burn Stewart Distillers med base i Trinidad!
  • Det var lukket fra 1982-84.
  • Bunnahabhain er en vigtig del af den blendede Scotch Black Bottle.
  • Standardudvalget består af 12 (20% ex sherry og 80% ex bourbon), 18 (40% ex sherry og 60% ex bourbon)og 25 års Bunna (10% ex sherry og 90% ex bourbon).
  • I 2013 udkom desuden en 40 års Bunna – kun 750 flasker, hvilket prisen også afspejler.
  • Til travel retail exclusive fås desuden Darach Ur (NAS) og Cruach-Mhona (bestående af ung kraftigt peatet Bunna fra ex bourbon-fade blandet med 20-21 år gammel Bunna fra ex Sherry-fade.
  • Kun få uger om året fremstiller de peated destillat – resten af året fremstilles helt uden røg. 20% af produktionen er peatet (35 ppm).
  • Generelt er deres whisky med aldersangivelse ikke peated, mens dem med gæliske navne er peatede NAS-udgivelser.
  • Vi måtte tage alle de billeder, vi ønskede, blot vi ikke brugte flash. Fair nok.

På Maturation Warehouse-smagningen skal vi smage enten New Make spirit, 3yo, 7yo, 12yo og 20yo eller New Make, 3yo, 5yo, 7yo, 12yo, alle modnet i samme fadtype (refill, bourbon eller sherry). Vi bliver talt gennem hver dram og smager de forskellige påvirkninger træets træk har på udviklingen af smag og dybder i New Make-spritten, når den bliver til whisky. Smagningen inkluderer en 20cl-fyld din egen flaske fra et af de smagte fade, som kun er tilgængelig for deltagere.

Aftenen i Bowmore er på egen hånd.