Edradour & Aberfeldy (23/9-19)

Vi spiser morgenmad på Fishers hotel inden turens første destilleribesøg. Chaufføren hedder Ross Horsburgh på resten af turen.

Efter en 10-minutters tur i bus til Edradour Destillery ankommer vi kl. 9:30.

Fakta om Edradour

  • Edradour distillery (gælisk for “between two rivers”) er en Highland single malt whisky distillery i Pitlochry, Perthshire og grundlagt i 1825. Det var et meget lille destilleri med en kapacitet på kun 95.000 liter om året, indtil for nylig – til sammenligning kan Stauning få en kapacitet på de 10-dobbelte, hvis de ønsker det. I dag er kapaciteten dog doblet til omkring 200.000 liter om året. Man er dog udfordret på, at man kun arbejder 5 dage om ugen.
  • Den uafhængige aftapper Signatory blev etableret i 1988 i Edinburg. I 1992 købte firmaet Edradour, og i samme ombæring flyttede virksomheden firmaadresse til den nuværende lokation i Leith.
  • Destilleriet får sit vand fra Ben Vrackie Springs.
  • Udover den kraftige udvidelse kapacitetsmæssigt, har man renoveret de gamle bygninger og bygget nyt til samme hyggelige gamle stil. Det gamle warehouse no 1, har en kapacitet på ca. 6.500 tønder, mens no 2 har elkapacitet på ca. 20.000 tønder, hvilket vil tage ca. 10 år at fylde.
  • Man sparer en del penge ved selv at kunne bottle og opbevare egne tønder og dem fra Signatory.
  • Deres Glenforres er en blended whisky.
  • Deres 10 årlige OB bliver chill-filtered. En del af deres 12 årlige non-chill-filtered malt bruges i deres blends “House of Lords” og “Clan Campbell”.
  • To dage om ugen producerer man en kraftig røget version af Edradour kaldet Ballechin, som er navnet på et tidligere nærliggende destillery.
Olsen overrasker selskabet og personalet med denne gamle Edradour.

Efter en fantastisk oplevelse på det hyggelige Edradour, tager vi sultne til det berømte Moulin Inn, hvor vi får en dejlig og mættende Steak & Ale Pie. Pubben er i øvrigt kåret til Scottish Pub of the Year 2006, og verdens femte bedste Pub i 1998.

Efter ca. 30 minutters buskørsel ankommer vi til Aberfeldy Distellery for smagning og rundvisning.

Fakta om Aberfeldy

  • Aberfeldy Distillery ejes af Dewar’s og blev grundlagt af John Dewar & Sons, Ltd. in 1896 og åbnede i 1898. Allerede den gang var Dewar-familien kendt for deres blendede whisky, som man med stor succes’s havde produceret I 50 år, men man manglede single malt-whisky til sine blendede whisky. Derfor byggede man destilleriet.
  • Man placerede destilleriet i hjertet af Highland Perthshire, i udkanten af landsbyen Aberfeldy. Dets naturlige vandkilde The Pitilie Burn (eller lille flod) løber forbi destilleriet.
  • Der var også gode transportforbindelser med tog til nærliggende Perth, der bringer brændstof og byg til destilleriet og returnerer det færdige produkt til at blive blended og aftappet. Dette gjorde processen med at bringe whisky på markedet meget effektiv. Sporet er dog ikke åben I dag.
  • Efterspørgslen efter byg som et grundlæggende levnedsmiddel under Første Verdenskrig førte til at man lukkede fra 1917 til 1919. Anden Verdenskrig forårsagede også, at bygforsyninger blev beskåret, og destilleriet blev igen tvunget til at lukke i en periode.
  • I 1972 blev destilleriet udvidet, og de gamle stills blev erstattet af fire nye dampopvarmede stills. I 1999 blev Aberfeldy 12 Year Old Single Malt introduceret. I 2000 åbnede “Dewar’s World of Whiskey” på destilleriet.
  • Destilleriet har to wash mills med en kapacitet på ca. 16.500 liter og to spirit stills med 15.000 liter.
  • Deres standard range består af Aberfeldy 12, 18 og 21 årig. Deres 12 og 21 årlige udgaver har I 2007-2012 vundet 3 guld og 4 sølvmedaljer.
  • Dewar’s blev i 1925 en del af Distillers Company. I 1986 opkøbte Guinness Distillers, for så i 1997 at fusionere med Grand Metropolitan og danne Diageo. Året efter solgte Diageo Dewar’s-mærket til Bacardi, som er deres ejer I dag.
  • Selskabet ejer i øvrigt disse whiskydestillerier i Skotland udover Aberfeldy: Aultmore, Craigellachie, Macduff og Royal Brackla.

Endelig går turen (ca. 1 times kørsel) til Aviemore, hvor vi indlogeres på Strathsphey Hotel en enkelt nat.

Dagens dramme

  • Edradour, Natural Cask Strength, Cask 1413, 14år, 54,3%
  • Mosgaard, Organic Single Malt Whisky, batch 4, 46,2%
  • Edradour, Straight from the Cask, 10år, 57,2%
  • Edradour, 40% – gammel udgave
  • Caol Ila, Duncan Taylor Dimensions, 28 år, 54,2%
  • Edradour Ballechin, Double Cask, 8 år, 46%
  • Bruichladdich, 2003, Sherry Cask 221, 63,1%
  • Aberfeldy, 12 år, blended, 40%
  • Aberfeldy, 25 år, blended, 40%
  • Aberfeldy, 12 år, 40%
  • Aberfeldy, 21 år, 40%
  • Aberfeldy, Exceptional Cask, 20 år, 54,1%
  • Craigelleachie, 13 år, 46%
  • Glen Garioch, Sherry Cask Matured, 53,7%
  • Housemalt W&M, 43%